ArcGIS Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?

Öncelikle eğer ki bilmiyorsanız Coğrafi Bilgi Sistemleri(CBS)(GIS) nedir ? adlı konumuza gidebilirsiniz.

ArcGIS Nedir ?

ESRİ markasının altında bulunan ürünlerin genel adı olarak lanse edilmektedir. Fakat ArcGIS genel anlamda, çeşitli coğrafi istatistikleri görselleştirerek coğrafi bilgileri yönetmelerini ve analiz etmelerini sağlayan ölçeklendirilebilir entegre bir CBS(Coğrafi Bilgi Sistemleri) yazılımıdır.

CBS yazılım bileşenlerinin ortak kütüphanesi ArcObjects üzerine kurulmuştur. Harita oluşturmak ve kullanmak, coğrafi verileri derlemek, haritalanmış bilgileri analiz etmek, coğrafi bilgileri paylaşmak, çeşitli uygulamalarda haritalar ve coğrafi bilgileri kullanmak ve bir veritabanındaki coğrafi bilgileri yönetmek için kullanılır.

ArcGIS coğrafi bilgileri bir kurum, şirket, özel veya herkese açık bir şekilde internet üzerinden paylaşım özelliğine sahiptir. Bu nedenle ArcGIS, coğrafi verilere bağlanabileceğiniz, paylaşabileceğiniz ve analiz edebileceğiniz bir platform olarak çalışmaktadır.

Nerelerde Kullanılmaktadır ?

ArcGİS nerelerde kullanılır ?
Şehir Planlamaları

ArcGIS Türkiye de bilimsel anlamda birçok akademik kurumda yüksek öneme sahip araştırmalarda ve projelerde kullanılmaktadır. ESRI Türkiye Teknik Satış Yöneticisi Umut Ersaraç, verdiği bir röportaj da ESRI Ankara ofisinin Devlet kurumlarıyla çalışma içerisinde olduğunu ve devlet nezdinde çok ciddi çalışmalara sahip olduklarından bahsetmiştir. Türkiyenin adres kayıt sistemlerinin tutulduğu sistemlerin dahil, emniyet, askeri, iç güvenlik anlamında da hemen hemen 65 sektör üzerinde hizmet verdiklerini söylemiştir. Ayrıca dünya çapında bir çok hükûmet ve ticari/özel kurum tarafından kullanılmaktadır.

Kökeni Ve Gelişimi

ESRİ Türkiye-ARCGİS nedir ?
ESRİ|THE SCİENCE OF WHERE

Harvard Laboratuvarı üyesi Jack Dangermond ve eşi Laura, 1969’da eski adıyla “Çevre Sistemleri Araştırma Enstitüsü” olarak bilinen ESRI’ yi kurdu. 1997’de GIS tabanlı yazılım üretmeye başladılar ve 1999’da ArcMap orataya çıkmıştır.2000 yılında ise ArcMap’in yerini ArcGIS almıştır.

Çeşitleri

Desktop GIS: İleri düzeyde CBS uygulamalarının bütünüdür.
Mobile GIS: Ofis dışında arazide CBS uygulamalarını gerçekleştirmenizi sağlar.
Server GIS: Ortak CBS yazılım objeleri kütüphanesidir. Sunucu tarafında bütün CBS uygulamalarını, SOAP tabanlı web servislerini ve web uygulamalarını gerçekleştirmek için
kullanılır.
Online GIS: İsteğe bağlı olarak güncel CBS verilerine ve yeteneklerine düşük maliyetlerle erişmenizi sağlayan servislerdir. Bütün bu sistemler aynı zamanda, coğrafi bilgilerin birçok ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (İVTYS) içerisinde yönetilebilmesini de ArcSDE teknolojisi ile sağlar.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Korumalı !