Orman Mühendisi Kimdir ? Ne iş Yapar ? Nerelerde Çalışır ?

Orman Mühendisliği Bölümü‘nden henüz yeni mezun birisi olarak artık ormancılık hakkında yazılar yazarak hem kendimi tazeleyip, geliştirip hem de bu güzelim sanal alemde kişilere faydalı olmak istiyorum. Bu yüzden bu yazı ile başlayalım. 🙂

Orman Mühendisleri Hakkında Merak Edilen Genel Bilgiler

Bilinen MAAŞ Bilgisi
Çevremde bilinen aylık orman mühendisi maaş aralığı 3.000 ₺- 10.000 ₺.

Tam anlamıyla orman mühendisi olmak için !
Kamu Kurumları için : 4 Yıllık Orman Fakültelerinden Lisans Mezuniyeti

Özel Sektör için : 4 Yıllık Lisans Mezuniyeti + Maalesef Orman mühendisleri odasından başlatılan MİNİMUM 1 yıllık staj mezuniyeti yeterli ! (İstisna olan firmalar karşınıza çıkabilir fakat genelde isteniyor. )

Orman Mühendisi Kimdir ? Nerelerde görev alır ?

Orman mühendisi benim desem kızar mısınız ? 🙂 İşsiz Orman Mühendisi. 🙂 Herkesin aksine genel bir tanımın dışında sektörlere göre orman mühendisleri ne iş yapar bakalım. Bütün görevlerini ve faaliyet aldığı konuları tek bir seferde yazmayacağım. Ben bu şekilde yaparak mesleğimizin ayrım noktalarında genel olarak bir fikir oluşturmayı amaçlıyorum.

Orman Genel Müdürlüğü’nün merkez ve taşra teşkilatında görev yapan orman mühendisleri ; farklı birimlerde çalışabilme durumlarına rağmen genelde ormanlık alanların planlanması geliştirilmesi, korunması, devamlılığını sağlamak üzere idare edilmesi görevini üstlenmektedir. Diğer birimlerle birlikte; sorumlu olduğu ormanın idaresini ve işletmesini yapabilir, ormanlık alanları saptayabilir, planlayabilir, haritalandırabilir ve bozulan orman yapısında ıslah çalışmasında görev alabilir. Sektörde ise ormanlık alanların işletme-pazarlama kısmındaki iş ve işlemler ile ilgilendikleri düşünülür. Üretim-Satış anlayışı olduğu düşünülmektedir.

Doğa Koruma ve Milli Parklar teşkilatında görev yapan orman mühendisleri ; Milli parklar kanunu ile korunan alanlardaki bütün iş ve işlemler ile , Milli parklardaki ziyaretçi kontrolleri ve alana yapılacak olan projeler ile ilgili bütün iş ve işlemler, sulak alanların yönetimi ile ilgili iş ve işlemler, Av Turizmi ile alakalı bütün iş ve işlemler, biyoçeşitliliğin izlenmesi ve korunması ile ilgili iş ve işlemler ile ilgilenebilir ve faaliyet alabilirler.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünde görev yapan orman mühendisleri ; Erozyonla mücadele plânı hazırlama ve hazırlatma faaliyetlerinde, erozyonla mücadele çalışmalarına proje bazında destek olma faaliyetlerinde, kurak ve yarı kurak alanların sürdürülebilir yönetimi, sürdürülebilir arazi kullanımı, arazi bozulumunun önlenmesi, iklim değişikliğine uyum konularında ilgili kurum ve kuruluşlar ile birlikte araştırmalar yapmak veya yaptırmak, destek sağlamak, sonuçlarını değerlendirmek, çözüm teklifleri geliştirmek, çölleşme ve iklim değişikliği etkilerini, arazi kullanım durumunu, bitki örtüsündeki değişimi ve karbon birikimini izleme, değerlendirme, raporlama işlerinde faaliyet alırlar. Ormancılar arasında ÇEM olarak kısaltılan bu müdürlüğümüz kendi altında 5 daire başkanlığına ayrılmaktadır. Bu bilgileri web sayfasından öğrenip buraya yazmaktayım. Müdürlüğümüzde görev alan orman mühendisleri ile iletişime geçememiş bulunmaktayım. Eğer ki elime böyle bir fırsat geçerse röportaj tarzında seve seve bir sohbet gerçekleştirmek isterim.  🤗 

Endüstriyel üretim yapan fabrikalarda çalışan orman mühendisleri; Fabrikalarda işlenecek olan hammaddenin seçiminden, işlenmesine ve satışına kadar ki bütün işleyişi takip eder ve yönetir. Üretim de aktif olarak rol alır. Gözlemlediğim kadarıyla orman mühendislerinin endüstriyel alanda görev alması veya faaliyet göstermesi meslektaşlarıyla sıkı ilişkilerinden kaynaklıdır. Hammadde temini konusunda oldukça aktif bir rol almaktadırlar.

Serbest meslek çalışan orman mühendisleri ; Amenajman Planları hazırlayabilir, Orman Kanunu’nun 16. ve 17. madde izinlerini alabilir, Maden Projelerinin izinlerini alabilir, Dikili ağaç danışmanlığı alabilir, Özel Ağaçlandırma Projesi başvurusu yapabilir, Dikili Ağaç Damgalama işlerini yapabilir, Fidancılık yapabilir, Tapulu kesin işlerini alabilirler.

Ayrıca bildiğim kadarı ile Tedaş, DSİ ve Belediyeler bünyelerinde az sayıda da olsa orman mühendisi çalıştırmaktadır.

Orman Mühendislerinin Alması Gereken veya Alabileceği Sertifikalar Nelerdir ?

Orman mühendisi sertifika
  • Coğrafi Bilgi Sistemleri Yazılımları
  • Analiz Yazılımları
  • Office Yazılımları
  • Bilir Kişilik Temel Eğitim Sertifikası
  • (Bu listeyi vakit buldukça yenileyeceğim. )

Orman Mühendisleri için Gerekli Nitelikler

Orman mühendisleri için nitelikleri hem sohbet tarzında, hem de maddeler halinde sıralayacağım.

Öncelikle arazi öncelikli çalışan bir orman mühendisinin mutlaka araziye elverişli bir yapısı ve dayanıklılığı olması gerekiyor. Geçtiğimiz Temmuz-Ağustos aylarında tecrübe ettiğim amenajman işinde arazi şartları zaman zaman zorluyordu. Plan yapabilmeli ve planı ekibinize uygulatmanız da gerekiyor. Rotanızı ne kadar düzgün planlayabilirseniz atacağınız adım sayısı da bir o kadar az olacaktır. Çalıştığım süre boyunca günlük atılan adım sayısı 10.000-25.000 arası idi. Tabi daha düşük olduğu zamanlarda olmuştur. 🙂 Bir de arazi şartlarını düşünürsek zorlu olabiliyor buna hazırlıklı olmanız gerekiyor.

Amenajman işinde iken öğrendiğim başka bir nitelik ise bulunduğunuz ekipte ekibinizi sevk ve idare etmeniz gerekiyor. Telsizlerin bile çekmediği bir tepede, derede veya arazide ekibinizde çıkabilecek herhangi bir sorun sizi de ekibinizi de tehlikeye atacaktır.

Bir başka gereklilik ise halk ile iletişim dilinizdir. Arazide bir köye rast geldiğinizde oradaki köylülerin dertlerini, sorunlarını bilerek iletişime geçmeniz gereklidir. Etkili bir iletişim kurabilmek günlük hayatta her zaman, arazide ise zaman zaman gerekli niteliklerdendir.

Orman Mühendisleri için Gerekli Nitelikler (LİSTE)

  • Araziye elverişli olmalı
  • Plan yapabilmeli ve uygulatılabilmeli
  • Ekibini sevk ve idare edebilmeli
  • Etkili iletişim kurabilmeli
  • Seyahat engeli bulunmamalı (Çalışılacak kuruma göre değişir. )
  • Zamanı etkili yönetebilmeli
  • Teknolojiye ve yeniliğe açık olabilmeli

Bu yazıyı yazmamda motivasyon kaynağı olmasından ve desteklerinden dolayı Mehmet ŞAHİN Bey’e teşekkürler. Şimdilik maalesef bu kadar. Kendimi geliştirdikçe ve vakit buldukça yazıyı güncellemeye çalışacağım. Güncellememi istediğiniz yerler veya sorularınız varsa yorumlarda buluşalım istiyorum. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere… 👋

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Korumalı !