Çevremizdeki İnsanlar Kişisel Başarımızı Nasıl Etkiler ?

‘İnsan, birlikte en çok zaman geçirdiği beş kişinin ortalamasıdır.’

Jim Rohn’a ait arada aklıma takılan bir söz… Bu sadece bir fikir, arkasında bilim yok. Üzerinde düşünmemiz gerekiyor.

Geçenlerde akşam yemeği için arkadaşlarımla buluştum. Hedeflerimiz için neler yapabileceğimizi konuştuk. Arkadaşlarımdan biri gerçekten çok şey yapmak istiyordu ve bunlar için çalışıyordu. Bende hedeflerim için çok çalışmam gerektiği ve etrafımı pozitif hedefleri için çalışan insanlarla donatmam gerektiği sonucuna vardım. Bu sonuç kimilerinin aklına kontrolün bizde değil de çevremizde olabileceği ihtimalini getirebilir. Ancak çevremizdeki insanlar düşüncelerimizi, davranışlarımızı ve en nihayetinde de ne kadar başarılı olabileceğimizi belirliyor.

Sosyal çevremizde, işyerinde veya okulumuzda birlikte zaman geçirdiğimiz insanları gerçekten sevip sevmediğimizi bile belirlemek zor. Daha da kötüsü, bu insanlar elimizden gelenin en iyisini bastırıyor olabilirler.

ORTALAMA YASASI İLE SAVAŞIN…

Başarı ve mutluluk arıyorsak karşımıza birçok zorluk çıkacaktır. Eğer tohum ekici isek tohumlarımız önce kuşlar tarafından toplanacak ve çimlenmeyecektir. Daha sonra tekrar tohum ekeceğiz ancak o kadar sıcak olacak ki yine çimlenme gerçekleşmeyecektir. Bu durumlarda ektiğimiz tohumların boşa gittiğini düşünebiliriz. Ancak bilmeliyiz ki yaptığımız her iş amacımıza ulaşmamızı sağlamayabilir.

Ardından bir gün yine tohum ekeceğiz ve ideal toprağa düşecektir. Ve bize beklediğimiz başarıyı verecektir. Bu kadar zorlukla baş edebilmemizin yollarından bir tanesi de tabi ki ; YANIMIZDAKİ DOĞRU İNSANLAR…

Zaman Harcadığımız İnsanlar Kim ?

Ne kadar zeki olduğumuz önemli değil aslında. Ne kadar yetenekli olduğumuzun, hangi becerilere sahip olduğumuzun, nerede doğup hangi aileden geldiğimizin ve ne durumda olduğumuzun pek bi’ önemi yok. Yeter ki istediğimiz yere ulaşmak ve istediğimiz becerilere sahip olmak için yeterli miktarda çalışalım ve çevremizdeki insanları iyi seçelim…

Başlamak teoride çok basit fakat uygulamada zor bir kavramdır. Bugün başlamak için gelin yapmamız gerekenleri listeleyelim:

  • Hayatımızı birlikte geçirdiğimiz 5 insan kim? 1 günde 24 saat varsa 24 saatin kaç saatini kimle geçiriyoruz? (Bu insanlar arasında aile üyeleri, eşiniz, iş arkadaşlarınız/okul arkadaşlarınız ve yakın arkadaşlarınız olabilir) Bu 5 kişiyi (5 kişiden az da olabilir) bir kağıda yazalım.
  • Bu 3-5 kişilik listeyi hazırladıktan sonra kendimize şu soruları soralım: Kim onlar? Hayatlarında neler yapıyorlar? Ne kadar hırslılar ve başarılılar? Ne kadar mutlu, iyimser ve hevesliler?
  • Bu insanlar hedefimize ulaşacağımız yolda bize destek olabilecek potansiyele sahipler mi? Sahiplerse onları dikkatlice değerlendirelim. Size yeni fikirler ile geliyorlar mı? Geliyorlar ise bu fikirler bizim ileriye gitmemizi sağlıyor mu? Bizim fikirlerimizi önemsiyorlar mı? Yoksa fikirlerimizin işe yaramayacağını mı söylüyorlar? Toprağa attığımız tohumların çimlenmesi için destek olacaklar mı?
  • Listemize yazdığımız kişiler bizim hedefimize ulaşmamız, mutlu ve iyimser olabilmemiz için gereken standartları taşıyorlar mı? Taşımıyorlar ise bozulmadan devam edelim ve harcadığımız zamanı azaltarak standartlarımıza uygun kişiler bulmak için çevremizi genişletmeye devam edelim.

Son madde için yazmış oldugum bu yazıyı merak ederseniz YAKINDA…

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Korumalı !